Om vår avel !

Vår avel!

Att ta valpar på sin tik eller att låna ut sin hanhund för avel  innebär att man har ett stort ansvar för vår härliga ras, och förhoppningsvis göra en kombination som kan tillföra rasen något bra.
Vi kommer aldrig stå för någon stor uppfödning, med många valpkullar varje år - vi satsar på kvalité, med höga krav
på de hundar vi har i avel.  Och här kommer inte tikarna få mer än max tre valpkullar - och antagligen inte ens så många. I första hand är ju våra egna hundar våra familjemedlemmar och självklart så är deras välbefinnande mycket viktigt.

Vi följer naturligtvis SKK:s grundregler samt Nederländksa Schapendoesklubbens riktlinjer, då det är rasens hemland.

Avelsdjuren ska naturligtvis vara rastypiska o friska o sunda och vi följande tycker vi också är viktigt.

Röntgen:

Vi röntgar höfter och armbågarna på våra tikar, så att vi vet att det inte finns några allvarliga fel.

Ett önskemål är även att hanhunden ska vara röntgad, men i många länder gör man inte det. Och eftersom det är viktigt att vidga sin avel med nya avelsdjur, så får man ibland bortse från röntgen då man använder en utländsk hanhund.

Ögon:

Avelsdjuren ska vara ögonlysta inom ett år vid parningen och då inte uppvisa några ärftliga förändringar.
PRA (hunden blir blind), förekommer i rasen, men som tur är finns det ett DNA test specifikt för vår ras, så att därför kan man undvika denna sjukdom.

Mentalitet:

Enligt rasstandarden ska Schapendoesen vara:

"en normalt och harmoniskt byggd vallhund till karaktären uppmärksam och modig. Rasen skall vara alert, vaksam, glad, livlig, vänlig och aktiv"

Det är ju självklart mycket viktigt att bevara detta.
Vi försöker i möjligaste mån att göra BPH på vår avelshundar och ställer då naturligtvis kraven att hunden ska vara social, vänlig, inte ha några kvarstående rädslor samt inte vara skotträdd.
Och vi är väldigt tacksamma om våra valpköpare gör ett BPH.

Exteriör:

Naturligtvis måste man följa rasstandarden både när det gäller mentaliteten samt exteriören.

Våra tikar ska vara utställda (officiellt) med MINST Excellent  några gånger. Högre meriter är förstås positivt.

Hanen ska gärna också vara utställd någon gång.

Avelsbedömning:

I Nederländerna avelsbedömer man schapparna, vilket innebär att man går igenom hunden mycket noggrant och för ett speciellt protokoll över hunden. Detta kan endast ras-specialister utföra.  Om möjlighet finns avelsbedömmer vi våra tikar. En avelsbedömning kan ersätta utställningsmeriter, speciellt när det gäller utländska hundar.

Tiken:

Våra tikar ska inte få mera än MAX tre kullar och inte paras efter sju års ålder! Och naturligtvis inte heller före två års ålder. Tiken måste vara mentalt och fysiskt mogen.  Det är tillåtet enligt Kennelklubben att tiken får ha 5 kullar, men vi tycker detta är alldeles för många!!! Och om det visar sig att tiken inte tar hand om sina valpar på ett riktigt sätt, ska hon inte ha fler kullar.

Valpning mm:

När det är dags för tiken att valpa så flyttar vi in i ett eget rum där det råder lugn o ro. Jag sover med tiken och valparna de första veckorna. Låter dom vara ifred så mycket som möjligt, väger valparna några gånger för att se att dom går upp i vikt och ser till att byta plädar mm i valplådan. Tiken är den som är bäst att ta hand om sina valpar, vi ska lägga oss i så lite som möjligt. Inga främmande människor får komma och besöka tik o valpar den första tiden.

När valparna är ca tre veckor flyttar dom ut i vårt vardagsrum och lever med hela familjen och övriga hundar i flocken. På nätterna och några timmar på dagen är dom i sin valphage, övriga tider lever dom med oss fritt i huset. Och när vädret tillåter är valparna ute i trädgården.

Nu tar vi väldigt gärna emot besök av så många människor som möjligt. Valpköparna är välkomna så ofta dom vill.

När valparna är någonstans mellan 6-8 veckor lastar vi in dom i bilen några gånger så de får besöka nya spännande platser.

Så när valparna är redo för sina nya hem vid 8 veckors ålder så är dom vana vid det mesta som förekommer i ett normalt hem.

Övrigt:

Vi ställer naturligtvis inte något krav på våra valpköpare att dessa ska göra allt som vi gör med våra avelshundar. Detta gör vi ju för rasens skull. Som uppfödare är man absolut skyldig att hälsotesta och meritera sina hundar på olika sätt.  Och det är även ett mått på att vi verkligen försöker göra allt vi kan för att använda rätt hundar i avel.


Vi kommer aldrig att stå för någon stor-produktion av schapendoes valpar.  Enkelt sagt - vi försöker föda upp med kvalité istället för kvantitet.


Vi försöker deltaga på juniordagar, ras-specialer mm runt om i Sverige och Europa. Vi har fina kontakter med många andra uppfödare som vi kan utbyta erfarenheter med. Allt för att hålla sig ajour med vad som händer med vår härliga ras.


Vi är väldigt tacksamma om våra valpköpare röntgar sina hundar.

Vi förespråkar också att våra valpar genomgår ett BPH.

Ett "bidrag" betalas till de som gör detta med sina hundar.

Sen är vi oerhört glada om någon vill meritera sin valp på något sätt t ex utställning, lydnad eller annat. Men det viktigaste av allt : Ta väl hand om sin valp och låta den bli en fullvärdig familjemedlem som får hänga med på allt som familjen gör.


När du hämtar din valp så ingår minst det här:


Registrerad i Svenska kennelklubben

Veterinärbesiktigad , max 7 dagar gammal besiktning.

Köpeavtal, SKK:s

Skötselråd inkl matlista

Avmaskad minst tre gånger

Vaccinerad och chip märkt

Dolda fel försäkrad i tre år

Valppaket med valpfoder, räcker ca 1 månad, med diverse leksaker, filt, hundtugg mm

1 års medlemsskap i Svenska Schapendoesklubben

mm mm


Vi försöker alltid ha en valpträff när kullen är ca 4-6 månader gammal.