Vår avel

Vår avel!


Att ta valpar på sin tik innebär ett stort ansvar för vår härliga ras, kommande valpar och för våra valpköpare

Alla tikar (eller hanar) behöver naturligtvis inte gå i avel. En hund blir inte lyckligare för att den ha en valpkull.

Vi kommer aldrig stå för någon stor uppfödning av valpar - vi försöker satsa på kvalité, med höga krav på de hundar vi har i avel.  Och här kommer inte tikarna få mer än max tre valpkullar - och antagligen inte ens så många. I första hand är ju våra egna hundar våra familjemedlemmar och självklart så är deras välbefinnande mycket viktigt.

Vi följer naturligtvis SKK:s grundregler samt minst Svenska Schapendoesklubben samt Holländska Schapendoesklubbens riktlinjer.

Avelsdjuren ska naturligtvis vara rastypiska o friska o sunda men följande krav har vi också:

Röntgen:

Våra tikar ska vara höftleds-och armbågsröntgade utan anmärkning. Även hanhunden i möjligaste mån - tyvärr så röntgar man fortfarande ganska sällan sina avelsdjur i andra länder. I Tyskland t ex röntgar man höfter men mkt sällan armbågar. I Holland börjar man så smått att röntga, men fortfarande mycket ovanligt. Detsamma gäller Danmark. Om vi använder en svensk hanhund så ska den vara röntgad. Men eftersom det är viktigt att vidga sin avel med nya avelsdjur, så får man ibland bortse från röntgen då man använder en utländsk hanhund.

Ögon:

Avelsdjuren ska vara ögonlysta inom ett år vid parningen och då inte uppvisa några ärftliga förändringar. Vi tar även ett blodprov på tikarna som kan påvisa om tiken har genen för PRA. Om resultatet visa ++ så är hunden inte bärare av genen för PRA. Om resultatet visar +- så är hunden bärare men utvecklar inte PRA.  Den här hunden ska paras med en hund med ++. En hund med -- ska ej användas i avel.

Mentalitet:

Enligt rasstandarden ska Schapendoesen vara:

"en normalt och harmoniskt byggd vallhund till karaktären uppmärksam och modig. Rasen skall vara alert, vaksam, glad, livlig, vänlig och aktiv"

Mycket viktigt att bevara detta. Vi vill absolut inte se rädda eller aggressiva schappar. Alla vill ju ha en trygg hund. Och vi vill naturligtvis försöka bevara schapparnas härliga arbetsglädje. Vi försöker i möjligaste mån att mentalbeskriva vår avelshundar och ställer då naturligtvis kraven att hunden ska vara social, vänlig, inte ha några kvarstående rädslor samt inte vara skotträdd.

Vi tränar och tävlar med våra hundar i olika discipliner som Lydnadsprov, Rallylydnad, Bruks mm mm.

Exteriör:

Naturligtvis måste man följa rasstandarden både när det gäller mentaliteten samt exteriören.

Våra tikar ska vara utställda (officiellt) med MINST Excellent  tre gånger, gärna med CK.

Hanen ska gärna också vara utställd med Excellent.. Högre meriter är förstås positivt. Vi ställer ut våra hundar med framgång i flera länder och för många olika domare.

Avelsbedömning:

I Holland avelsbedömer man schapparna, vilket innebär att man går igenom hunden mycket noggrant och för ett speciellt protokoll över hunden. Detta kan endast ras-specialister utföra. Holländska klubben godkänner eller underkänner sedan hunden för avel. Våra tikar är avelsbedömda och vi försöker i möjligaste mån använda avelsbedömda hanhundar. En bra avelsbedömning kan ersätta utställningsmeriter, speciellt när det gäller utländska hundar.

Tiken:

Allt ovan ska vara uppfyllt. Våra tikar ska inte få mera än MAX tre kullar och inte paras efter sju års ålder! Och naturligtvis inte heller före två års ålder. Tiken måste vara mentalt och fysiskt mogen.  Det är tillåtet enligt Kennelklubben att tiken får ha 5 kullar, men vi tycker detta är alldeles för många!!! Och om det visar sig att tiken inte tar hand om sina valpar på ett riktigt sätt, ska hon inte ha fler kullar.

Valpning mm:

När det är dags för tiken att valpa så flyttar vi in i ett eget rum där det råder lugn o ro. Jag sover med tiken och valparna de första veckorna. Låter dom vara ifred så mycket som möjligt, väger valparna några gånger för att se att dom går upp i vikt och ser till att byta plädar mm i valplådan. Tiken är den som är bäst att ta hand om sina valpar, vi ska lägga oss i så lite som möjligt. Inga främmande människor får komma och besöka tik o valpar den första tiden.

När valparna är ca tre veckor flyttar dom ut i vårt vardagsrum och lever med hela familjen och övriga hundar i flocken. På nätterna och några timmar på dagen är dom i sin valphage, övriga tider lever dom med oss fritt i huset. Och när vädret tillåter är valparna ute i trädgården.

Nu tar vi väldigt gärna emot besök av så många människor som möjligt. Valpköparna är välkomna så ofta dom vill.

När valparna är någonstans mellan 6-8 veckor lastar vi in dom i bilen några gånger så de får besöka nya spännande platser.

Så när valparna är redo för sina nya hem vid 8 veckors ålder så är dom vana vid det mesta som förekommer i ett normalt hem.

Övrigt:

Vi ställer naturligtvis inte något krav på våra valpköpare att dessa ska göra allt som vi gör med våra avelshundar. Detta gör vi ju för rasens skull. Som uppfödare är man absolut skyldig att hälsotesta och meritera sina hundar på olika sätt.  Och det är även ett mått på att vi verkligen försöker göra allt vi kan för att använda rätt hundar i avel.


Vi kommer aldrig att stå för någon stor-produktion av schapendoes valpar.  Enkelt sagt - vi försöker föda upp med kvalité istället för kvantitet.


Vi försöker deltaga på juniordagar, ras-specialer mm runt om i Sverige och Europa. Vi har fina kontakter med många andra uppfödare som vi kan utbyta erfarenheter med. Allt för att hålla sig ajour med vad som händer med vår härliga ras.


Vi är väldigt tacksamma om våra valpköpare röntgar sina hundar, ett bidrag betalas ut på 500kr till den som röntgar höfter o armbågar.

Sen är vi oerhört glada om någon vill meritera sin valp på något sätt t ex utställning, lydnad eller annat. Men det viktigaste av allt : Ta väl hand om sin valp och låta den bli en fullvärdig familjemedlem som får hänga med på allt som familjen gör.


När du hämtar din valp så ingår minst det här:


Registrerad i Svenska kennelklubben

Veterinärbesiktigad , max 7 dagar gammal besiktning.

Köpeavtal, SKK:s

Skötselråd inkl matlista

Avmaskad minst tre gånger

Vaccinerad och chip märkt

Dolda fel försäkrad i tre år

Valppaket med valpfoder, räcker ca 1 månad, med diverse leksaker mm

En bit filt som luktar mamma o syskon

1 års medlemsskap i Svenska Schapendoesklubben


Vi försöker alltid ha en valpträff när kullen är ca 4 månader gammal.

Kontakta oss:

cecilia@twinflowers.se

tel: 0702 - 140 310